Meny
10 drepte i sommertrafikken så langt Mange kjører lengre strekninger og ofte på ukjente steder i sommermånedene. Foto: TSF

Publisert
02.July.2019

10 drepte i sommertrafikken så langt

Ti har mistet livet på norske veier i juni i år. Møteulykker og utforkjøringer dominerer med nesten 70 prosent av alle dødsulykkene første halvår. 39 menn og 11 kvinner har mistet livet i trafikken i årets første halvår.

Akershus, Nordland og Møre og Romsdal med flest drepte

Rogaland og Sogn og Fjordane har ikke hatt en eneste dødsulykke så langt i år.

Flest dødsulykker har det vært i Akershus hvor sju har mistet livet i trafikken. I Nordland og Møre og Romsdal har seks omkommet, mens i Hordaland, Hedmark og Østfold har fire mistet livet.

Trafikksikkerhetsforeningen har så langt kjørt 2500 km på norske veier for å informere trafikantene om farene i sommertrafikken. De er nå ute på smale veier på E10 i Lofoten-regionen hvor det er mange turister som ferierer.

Kampen mot sommerulykkene

Det er tredje året på rad at Trafikksikkerhetsforeningen er ute på sommerturné for å informere trafikantene mot farene på veiene i sommermåndene, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i TSF.

Over en tredjedel av dødsulykkene i trafikk skjer vanligvis i sommermånedene juni, juli og august. De fem siste årene har det i gjennomsnitt blitt drept 41 personer, 216 hardt skadd og 842 skadd i løpet av sommermånedene.

– Kombinasjonen av at mange er ute på lengre og ukjente strekninger og mye trafikk på veiene gir en større risiko for alvorlige ulykker om sommeren, fortsetter Tangstad-Holdal.

Han vil berømme de aller fleste trafikantene som er ut på veiene. Så langt er det kun unntaksvis at vi har sett trafikanter som har tatt litt for unødvendige sjanser ved forbikjøringer. Men dessverre så skjer det altfor mange tragiske ulykker som skjer nettopp nå i sommermåndene, forteller Tangstad-Holdal. Han mistet selv tre av sine aller nærmeste i en tragisk møteulykke på E39 i Rogaland i juli 2006.

1380 møteulykker i fjor sommer

– I fjor sommer var 2018 var det 1380 møteulykker med personbiler der motparten var person- eller lastebiler. Totalt i 2018 var det 7691 møteulykker, sier Geirr Tangstad-Holdal.

Han oppfordrer sommertrafikantene til å dempe farten og ligge unna mobilen ute i trafikken.

Trafikksikkerhetsforeningen vil nettopp informere om trafikkfarene i sommertrafikken på sin turné, og dele ut informasjon om hvordan trafikantene kan ta sine forholdsregler og være fullt skjerpet når man ferdes ute i trafikken.