Meny
2019 er elvarebilens år – nå kommer skiftet til grønn transport i næringslivet

Publisert
12.February.2019

2019 er elvarebilens år – nå kommer skiftet til grønn transport i næringslivet

400.000 varebiler kjører rundt på norske veier. Av disse er kun et par tusen miljøvennlige elvarebiler – men nå tyder ferske salgstall at vi i 2019 vil få et grønt skifte også for transport i næringslivet.

Mens vi til stadighet kan lese om nye rekorder for salg av elektriske personbiler har det norske næringslivet vært mer tilbakeholdne.

Myndighetene har det siste tiåret vært rause med insentivene i sitt forsøk på å motivere norske bedrifter til å redusere utslippene sine. Fritak fra avgifter og fordeler på bomveier er bare to eksempler på hvordan staten har lagt alt til rette for å innføre grønn transport i næringslivet.

Likevel ser vi at elvarebiler fremdeles er sterkt underrepresentert på norske veier.

Årsaken til dette er trolig at det rett og slett har vært få elektriske alternativer som dekker behovene for rekkevidde og kapasitet. Nå begynner disse endelig å dukke opp – og med det medfølger også nye og høyere krav fra eiendomsbesittere, utbyggere og entreprenører.

Lønnsomt å investere i elvarebil

Det er enkelt å etablere elektrisk transport i dagens bedriftsmarked. Alt er lagt til rette for en glatt og lønnsom overgang til en miljøvennlige elvarebiler – alt du trenger å gjøre er å ta det første steget.

For å hjelpe deg på vei gir vi deg her tre økonomisk gunstige grunner til å investere i elektriske og miljøvennlige varebiler:

1. Unngå avgifter og nyt gode fordeler

I likhet med andre elbiler er elvarebiler fritatt for merverdiavgift, engangsavgift, trafikkforsikringsavgift og omregistreringsavgift. Drivstoffavgiften erstattes av en langt rimeligere elavgift. I tillegg kommer fordeler på bomveier, offentlige parkeringsplasser, bomveier og ferdsel i de fleste kollektivfelt. Sist men ikke minst får ansatte fordeler ved beregning av inntektsskatt ved privat bruk av firmabilen.

2. Strøm utklasser drivstoff på pris

Elvarebiler er betydelig rimeligere i drift enn varebiler som bruker tradisjonelt drivstoff. Dersom du velger strøm fremfor bensin eller diesel kan du kutte bedriftens drivstoffutgifter med opp til 80 prosent.

3. Miljøvennlige bygg har høyere salgsverdi og utleiepriser

Miljøsertifiserte nybygg med et lavt CO2-avtrykk vil ha en høyere salgsverdi og høyere utleiepriser enn et tilsvarende bygg uten en god miljøprofil. I vurderingen av byggets miljøprofil iberegnes CO2-avtrykket fra tjenestebilene som er benyttet i konstruksjonen, og det er derfor sannsynlig at utbyggere og entreprenører vil stille nye krav til håndverkere om bruk av elvarebiler.

Enkle og god lademuligheter er avgjørende

For at din bedrift skal kunne ta spranget, og dra nytte av de mange gode og fordelene som følger med et skifte til elvarebil, er to ting helt avgjørende:

Du må tilby gode lademuligheter på arbeidsplassen

Dine ansatte må ha muligheten til å lade firmabilen hjemme

Lad bilen enkelt både på jobb og hjemme

Til tross for at nye elvarebiler har større kapasitet og rekkevidde må du kunne lade bilen på byggeplassen, på kontoret og hjemme, og ofte varierer både strømnettet og kapasiteten.

Zaptec har utviklet en smart ladestasjon for bedrifter som dynamisk tilpasser seg strømnettet, og fordeler kapasiteten på alle tilkoblede elbiler. Dette gjør at du kan tilby mange ladepunkter på et lite område, utvide ladesystemet med flere punkter etter behov og effektivt lade alle tilkoblede biler på en lønnsom måte.

Når ansatte tar med seg bilen hjem etter endt arbeidsdag kan de plugge bilen i vår ladestasjon utviklet for privatmarkedet, Zaptec Home, slik at de alltid har «full tank» når de drar på jobb om morgenen.

Dersom dine ansatte er ute på oppdrag hos en kunde med ladestasjon fra Zaptec kan de enkelt koble seg på, loggføre hvor mye de lader og trekke fra dette på kundens faktura.