Meny
Bygger verdens første utslippsfrie logistikkbygg Illustrasjon: NREP

Publisert
22.November.2022

Bygger verdens første utslippsfrie logistikkbygg

Det 20 000 kvm store anlegget i Sverige vil være verdens første karbonnøytrale logistikkbygg. Nå leter NREP Logicenters etter en tomt for å gjøre det samme i Norge.

Godstransport og logistikk står samlet for mer enn en femtedel av norske utslipp. Det er dermed stort behov for å utvikle logistikkløsninger som er med på å redusere utslipp raskt.

NREP Logicenters, som forvalter to millioner kvm logistikkareal, vil avkarbonisere logistikken. Eiendomsutvikleren bygger verdens første logistikkanlegg med mål om å oppnå netto null på tvers av direkte, indirekte og operasjonelle utslipp – og uten karbonkreditter – over livsløpet. Bygget skal fungere som et læringslaboratorium for grønne løsninger, og blir et eksempel til etterfølgelse.

– Vi samarbeider med bransjens ledende innovatører for å flytte grensene for hva som er mulig og levere verdens grønneste logistikkutvikling. Ved å ta i bruk de mest avanserte produktene som er tilgjengelig, vil prosjektet være en pilot for nye løsninger. Dermed skaper vi et helt nytt, kommersielt levedyktig paradigme innen karbonnøytral eiendom – som også kan brukes i Norge, sier Jørgen Bråten Nordby, investeringsansvarlig for NREP Logicenters i Norge.

NREP håper at andre snart vil følge etter. Det vil muliggjøre en oppskalering av grønne løsninger og redusere kostnadene på sikt. Med noen høyteknologiske grep blir anlegget i Bålsta utenfor Stockholm det første og største steget på veien mot karbonnøytral logistikk:

  • Bruken av lavutslippsmaterialer gir et reduksjonspotensial på rundt 60 % sammenlignet med typiske logistikkbygg.
  • Tradisjonelle stålvegger og -tak erstattes med en krysslaminert trekonstruksjon og fasade.
  • Bygget tar i bruk en ny type organisk isolasjon som binder mer CO₂ enn den slipper ut under produksjonsprosessen.
  • I grunnmuren brukes grønn sement, som muliggjør ca. 30 % CO₂-reduksjon sammenlignet med en typisk grunnmur for lagerbygg.
  • Designet for demontering og ombruk vil sikre høy gjenbruksfaktor mot slutten av byggets levetid.
  • I driftsfasen er det et potensial for å bli et plusshus, ved bruk av solcelle-, varmepumpe- og batterilagringsløsninger for å optimalisere den grønne energibruken på bygget og returnere overskuddsenergi tilbake til nettet.