Meny
Det smarte kjøretøyet som tar lett transport til neste nivå Foto: Iveco

Publisert
03.June.2021

Det smarte kjøretøyet som tar lett transport til neste nivå

Iveco krysser nye grenser med den nye Daily Air-Pro familien som har det unike intelligente luftfjæringssystemet med smart elektronisk styring, bransjens første. Det øker kjørekomforten, beskytter kjøretøyets sjåfør og last, samt tilpasser seg transportoppgavens behov.

Nye Daily tar oppkobling og samhandling til et nytt nivå med Iveco Driver Pal fra Alexa, det nye stemmestyrte systemet som gjør at sjåføren kan samhandle med kjøretøyet og sjåførsamfunnet via stemmekommandoer. Dette gir sikker, stressfri og komfortabel kjøreopplevelse.

Den moderne motorteknologien og etterbehandlingssystemet sikrer full kompabilitet med Euro 6-D Final og Euro VI-E under realistiske kjøreforhold og over kjøretøyets levetid (samsvarsfaktor =1), tidligere enn det som er kravet. Den optimerte 2,3-liters motoren har en drivstoffbesparelse på inntil 6% og øker Dailys allsidighet med inntil 15% dreiemomentsøkning for krevende bruk.

Iveco presenterte nye Daily til sitt forhandlernettverk og internasjonal presse i et live digitalt arrangement strømmet på Iveco Live Channel. De siste nyvinningene i Daily-familien av lette nyttekjøretøy krysser nye grenser med tilpasningsvennlige og intelligente løsninger som tar samhandling og samarbeid med sjåfør og bileier til et nytt nivå og gjør kjøretøyet til en skikkelig partner når det gjelder å oppnå suksess.

– Med nye Daily beveger vi oss til neste nivå på en smart måte. Kjøretøyet byr på innovasjoner på et nivå som ikke har sin like i markedet. Her finner vi klassens beste komfort og sikkerhet, særlig god fleksibilitet og fokus på transportoppgaven, sammen med en betydelig reduksjon i totalkostnader (TCO) og en konstant ekspanderende portefølje av IVECO ON tjenester. For oss i IVECO er forbedringer en prosess som aldri stopper. Når vi når ett mål, starter vi umiddelbart å arbeide mot det neste. Vi stopper aldri, sier Thomas Hilse, Ivecos toppsjef.

– Hver Daily-generasjon har satt nye standarder, og dette har gjort Daily til en evig suksess. I dag er Daily ledende i Europa når det gjelder chassisversjoner med Daily som 7-tonner, med den største nyttelasten i sitt segment. Den er tro mot sitt bærekrafts-kall og er dessuten et referansepunkt for lette nyttekjøretøy innenfor alternativt drivstoff. Nye Daily kommer i et år hvor markedet er forventet å øke til det høyeste nivået i historien. Registreringene har økt konstant gjennom de siste 3 kvartaler, og den samme trenden gjelder hos Iveco, uttaler Davide Diana, Iveco Light Business Line Director.

Nøkkeltrendene i nyttekjøretøy-industrien har drevet frem den nyeste utviklingen til nye Daily. Kjøretøyet bygger på sine kjerneverdierav allsidighet, robusthet, holdbarhet og ytelse, noe som har gjort det til en favoritt i sitt segment i mer enn 40 år. Det er snakk om innovative, kundesentrerte løsninger som gjør kjøretøyet særdeles tilpasningsvennlig, interaktivt og godt oppkoblet. Daily er det mest innovative lette nyttekjøretøyet i sin generasjon og en smart partner for kunden.

Nye Daily tilfredsstiller kundekrav i en kommersiell kjøretøyindustri som endrer seg raskt, hvor Covid-19-pandemien har forsterket og akselerert eksisterende trender. Sektoren for det siste distribusjonsleddet har opplevd en voldsom vekst, ettersom kundene har økt e-handel dramatisk med tilhørende leveringstjenester ved nedstenging. Denne endringen i kjøpsvanene er forventet til en viss grad å bli permanent også når restriksjonene oppheves, og konsekvensen er vekst i etterspørselen etter lette nyttekjøretøy. Oppkobling er blitt en nødvendighet på de fleste områder i hverdagslivet, både personlig og profesjonelt, og kjøretøy må også tilfredsstille slike krav. Bærekraft og ren luft er blitt enda viktigere, noe som fører til stadig mer utfordrende utslippsstandarder for kjøretøy. Offentlige insentiver støtter utviklingen av ny infrastruktur, med en påfølgende bedring i bygg- og anleggssektoren, noe som igjen er en betydelig fordel for Daily i chassisutførelse og den mellomtunge Iveco Eurocargo-serien.

AIR-PRO intelligent fjæring: En unik myk og komfortabel kjøring

Nye Daily har den revolusjonerende AIR-PRO luftfjæringen, som kontinuerlig tilpasser seg kjøreforholdene og gir en unik myk og sikker kjøring for sjåfør og last. Den eksklusive AIR-PRO Continuous Damping Control-enheten (CDC = kontinuerlig demping) reagerer umiddelbart på ujevnheter på veien og kalkulerer hvert 10. millisekund det ideelle trykket i hver støtdemper for å gi best mulig dynamisk reaksjon. De lavere vibrasjonene er redusert med 25% og bidrar ytterligere til en ekstremt komfortabel kjøreopplevelse.

Det intelligente AIR-PRO systemet tilpasser seg også til sjåførens behov og gjør det mulig å kontrollere hvordan fjæringen reagerer. Man kan velge å prioritere komfort med en myk innstilling, velge last for å optimere håndtering og krengning ved full belastning eller la systemet tilpasse seg selv ved hjelp av auto-innstillingen. AIR-PRO fjæringen tilpasser seg til kjøretøyets belastning, reduserer krengningen i kurvene med 30%, samt øker sjåførens sikkerhet og beskytter lasten.

AIR-PRO fjæringen gjør lasting og lossing enkelt og effektivt ved å tilpasse rammehøyden på kjøretøyet på mindre enn 10 sekunder. En minnefunksjon lagrer hyppig brukte lastehøyder, slik det er enda enklere å tilpasse høyden.

Det intelligente AIR-PRO systemet er enkelt å håndtere via en dedikert dreiebryter på dashbordet og ny, intuitiv TFT-grafikk.

Iveco Driver Pal fra Alexa: Sjåførens stemmestyring

Daily-nyheten Iveco Driver Pal er en digital stemmestyrt assistent. Den er helt integrert med Alexa-teknologien og gjør at sjåføren kan ha med seg sitt digitale liv om bord. Ved hjelp av stemmen kan man samhandle med kjøretøyet og sjåførsamfunnet, samt ha tilgang til Ivecos oppkoblede tjenester.

I tillegg til de vanlige Alexa-funksjonene, har Iveco Driver Pal den eksklusive MYIVECO-funksjonen utviklet sammen med Amazon Web Services, noe som gjør det mulig for sjåføren å kontrollere “helsestatusen” til kjøretøyet, administrere navigasjonssystemet, be om veihjelp hvis nødvendig, samt få kjøretips for å spare drivstoff og reise trygt.

Iveco Driver Pal tar Dailys oppkobling til nye høyder og gir enkel tilgang til IVECO ON oppkoblede tjenester som er utviklet for å støtte kundenes virksomheter proaktivt og effektivt.

Ytterligere en eksklusiv funksjon, MYCOMMUNITY, setter sjåføren i forbindelse med sjåførsamfunnet. Sjåførene kan utveksle råd og be om hjelp for å unngå ikke planlagte stans og forsinkelser gjennom informasjon om trafikk-køer og andre forstyrrelser. Automatisk oversetting fjerner språkbarrierer.

Ny manuell girkasse: Komfortabel kjøreopplevelse med klassens beste girskift og presisjon

Nye Daily har fått en ny 6-trinns manuell girkassesom byr på en fremragende kjøreopplevelse med klassens beste girskift og presisjon. Den nye girkassen vil bli en sjåfør-favoritt, særlig i urban transport, hvor man kan dra fordeler av større komfort på lange dager bak rattet.

Den nye girkassen bidrar også til lavere totalkostnader (Total Cost of Ownership – TCO). 2,3-liters motoren har fått samme clutch som den større 3,0-liters motoren, noe som forbedrer robustheten under krevende kjøring og øker holdbarheten med inntil 18%. Den nye girkassen trenger nesten ikke oljeskift, ettersom vedlikeholds-intervallet er utvidet til 350.000 km. Det bidrar til en ytterligere reduksjon i vedlikeholds- og reparasjonskostnadene på inntil 4%.

Nye seter i skum med minnefunksjon: Tilpasser seg sjåføren og gir fremragende komfort

Nye Daily har fått helt nye seter hvor den sentrale delen av sitteputen, rygglenet og hodestøtten er i skum med minnefunksjon, en bransjenyhet på lette nyttekjøretøy. Skummet formes etter kroppen, fordeler vekten jevnt, og reduserer trykktoppene med opptil 30%. Dette resulterer i fremragende komfort og beskytter mot ryggsmerter. Sideseksjonene er blitt tykkere med 15 mm skum med høy tetthet for å forbedre sidestøtten, sikkerheten og kjøreopplevelsen. Høye personer vil oppleve mer komfort med 20 mm lenger og 15 mm tykkere frontpute som gir bedre støtte for lange legger. Setejusteringen er blitt endret for å gjøre det enklere å gå inn og ut av kjøretøyet, noe som er ideelt for distribusjonskjøring med hyppig stans.

Unikt motorprogram: Ytelse og bærekraft under alle kjøreforhold

Nye Daily er tro mot sitt rykte om allsidighet med sitt omfattende motorprogram. Dette er det eneste kjøretøyet i sin klasse med to motorprogram som leverer den beste ytelsen under alle forhold. 2,3-liters motoren F1A har effekter fra 116 til 156 hk (tilgjengelig i både lett og heavy-duty homologering), mens 3,0-liters F1C-motoren byr på effekter fra 160 til 207 hk. 2,3-liters F1A-motoren utmerker seg med fremragende drivstofføkonomi og har inntil 6% lavere drivstofforbruk i henhold til WLTP-syklusen sammenlignet med foregående modell. Den nye manuelle girkassen muliggjør en dreiemomentsøkning på inntil 15%, noe som forbedrer Dailys ytelse under krevende forhold og øker allsidigheten for påbygg som krever kraftuttak. Nye Daily forblir tro mot sitt bærekraftige kall med 3,0-liters CNG-motoren som leverer en kraftig og godt responderende ytelse på 136 hk og et dreiemoment på 350 Nm.

Nye Daily tilfredsstiller utslippsstandardene Euro 6-D Final og Euro VI-E og oppnår dermed Conformity Factor 1 (samsvarsfaktor = 1), som er bedre enn gjeldende bestemmelser. Dette innebærer at kjøretøyet tilfredsstiller utslippsgrensene under reelle forhold og over levetiden på kjøretøyet. Daily har et dobbelt SCR etterbehandlingssystem som er fullstendig redesignet og bruker samme plass som i foregående modeller. Etterbehandlingssystemet har ingen innvirkning på kjøretøyets påbyggmuligheterog går dermed ikke ut over Dailys legendariske allsidighet.