Meny
Digital transport i søkelyset på Teknologidagene i Trondheim

Publisert
07.September.2018

Digital transport i søkelyset på Teknologidagene i Trondheim

Hvordan kan digitalisering hjelpe oss med å fornye, forenkle og forbedre transporten i Norge? Hva krever det av forskning, kompetanse, næringsutvikling og samarbeid?

Dette er spørsmål som blir drøftet på årets Teknologidager i Trondheim 30. oktober – 2. november. At teknologisk utvikling skjer i stor fart og at hverdagen vår blir stadig mer digitalisert, er nokså selvfølgelig kunnskap. Automatisering av kjøretøykontroller, digital modellering i vegbygging (BIM), kunstig intelligens i drift og vedlikehold og bruk av droner er bare noen eksempler på områder der digitale verktøy brukes eller er på full fart inn for å forenkle forbedre og fornye veg og transport. Når Statens vegvesen har valgt digitalisering av veg og transport som rød tråd for Teknologidagene, så er det ut fra erkjennelsen av at digitalisering som verktøy ikke bare vil påvirke, men revolusjonere transporten i Norge framover.

Viser fram kule digitale løsninger

Med det som utgangspunkt lover avdelingsdirektøren for FoU i Statens vegvesen, Gina Ytteborg, spennende debatter, interessante foredrag og utstillinger i tillegg til muligheter for å møte og lære av andre som kan mye om både brede og smale fagområder.

– I tillegg til fagsesjonene, vil vi åpne Teknologidagene med en fellessamling med litt bredere tema. Vi åpner skattekisten med trafikkdata, vi ser på digitalisert skredvarsling og gir smakebiter fra andre kule digitale løsninger på trafikant- og kjøretøy, transport og veg. Vi vil også drøfte hvordan vi kan tilrettelegge for mer næringsutvikling og hvordan Vegvesenet, fylkeskommuner, Nye Veier AS og andre kan samarbeide om digitale transportløsninger, forteller Ytteborg.

Mulighet for å bygge nettverk

I fjor samlet Teknologidagene rundt 1000 deltakere. FoU-direktøren forventer ubeskjedent et minst like høyt deltakertall også i år med en god blanding av fagfolk fra Vegvesenet, bransje, studenter og andre transportinteresserte.

– Teknologidagene er et viktig utstillingsvindu for Vegvesenet som framtidsrettet transportetat. Men kjernene i konferansen er fag- og forskningsformidling samt å gi faglig utbytte og mulighet for å bygge nettverk for både dagens og framtidens kloke hoder fra Vegvesenet, forskningsinstitusjoner og bransje, sier Gina Ytteborg.

Fakta

Statens vegvesen arrangerer Teknologidagene i Trondheim hver høst.
Arrangementet går i år over tre dager, med flere parallelle konferanser hver dag.
Arrangementet samler nærmere 1000 fagfolk fra kommuner og fylkeskommuner, næringsliv, Statens vegvesen, eksterne forskningsmiljø, og studenter fra blant annet NTNU.
Teknologidagene blir i år arrangert for 15. gang. Hovedtema for årets Teknologidager er «Digitalisering av veg og transport, fornye, forenkle, forbedre»