Meny
Dødsulykken på Flå henlagt: – Nå er det siste loddet tatt av mine skuldre Belastende: – Man kan ikke unngå å kjenne på følelsen av forhåndsdømming når førerkortet blir inndratt før man har avklart skyldspørsmålet, mener den uheldige sjåføren som havnet i den tragiske ulykken. Illustrasjon: NLF/Jamieson Pothecar

Publisert
21.October.2022

Dødsulykken på Flå henlagt: – Nå er det siste loddet tatt av mine skuldre

Den 23. august 2021 mistet tre brødre livet i en tragisk ulykke på Flå i Hallingdal da de kolliderte med en lastebil. Lastebilsjåføren har hele tiden ment at han ikke ha gjort noe ulovlig, og nå er saken henlagt. Den uheldige sjåføren har vært uten førerkort i ett år.

Etter ulykken ønsket politiet å inndra førerkortet til lastebilsjåføren på stedet. Dette godtok ikke sjåføren fordi han mente at han ikke har gjort noe ulovlig. Retten besluttet imidlertid kort tid etterpå å beslaglegge sertifikatet. Sjåføren ble også siktet for brudd på veitrafikklovens § 3, og for uaktsomt drap.

Kan ikke bebreides

Før saken var avsluttet, besluttet politiadvokaten å gi sjåføren sertifikatet tilbake. To måneder etter, ble saken i sin helhet henlagt.

Dette bekrefter sjåførens advokat, Christian Arnkværn i Vectio.

– Statsadvokaten har henlagt saken, og sjåføren har ikke gjort noe straffbart. Det er slått fast at lastebilsjåføren foretok en forbikjøring i forkant av ulykken, men dette var ikke årsaken til at ulykken skjedde. Det er nå avklart at sjåføren ikke kan bebreides for ulykken, og heller ikke for hendelsesforløpet som ledet frem til den, sier Arnkværn.

Dette bekrefter også politiadvokat Andrea Finckenhagen til NRK.

Unødvendig yrkesforbud

Sjåføren har som en følge av etterforskningen vært uten førerkort i nesten ett år.

– I realiteten har sjåføren vært underlagt et yrkesforbud. Hadde han blitt hørt innledningsvis i saken, ville dette vært unngått, understreker Arnkværn.

Han har tidligere uttalt at sertifikatet ikke skulle vært beslaglagt i utgangspunktet.

– Grunnen til det, er at det var berettiget tvil rundt skyldspørsmålet. Det var en helt forferdelig tragisk ulykke, men det skal likevel ikke gå automatikk i at man beslaglegger førerkort før man vet hvem, eller hva, som forårsaket ulykken, sier Arnkværn.

– En yrkessjåførs største frykt

Etter at det ble kjent at saken ble henlagt, har Norges Lastebileier-Forbund (NLF) vært i kontakt med den uheldige sjåføren av lastebilen som var involvert i ulykken. Han forklarer at det som skjedde var at ulykkesbilen kom over i hans kjørefelt i høy hastighet, like etter at han selv hadde foretatt en kontrollert forbikjøring. Så smalt det!

– Det er yrkessjåførens aller verste mareritt, å havne i en slik situasjon, forteller sjåføren til Lastebil.no.

Videre bekrefter han at han har vært preget av hendelsen, men forteller samtidig at han med god oppfølging og hjelp fra både NLFs kollegahjelp og kommunen, har kommet seg tilbake til hverdagen.

– Det har tatt på, men jeg har klart å finne en måte å leve med at ting ble som det ble, forklarer sjåføren nøkternt.

Har kjent på forhåndsdømming

Nå har han fått sertifikatet tilbake og har kjørt på veien i vel to måneder.

– Nå er det først og fremst fint å få være tilbake i jobb, og ting fungerer tilnærmet normalt. Det er en stor lettelse. Jeg har heldigvis ikke blitt redd for å kjøre, og jeg regner med at det skal gå bra videre også, forteller sjåføren.

Som tidligere nevnt, beslagla politiet sertifikatet like etter ulykken.

– Man kan ikke unngå å kjenne på følelsen av forhåndsdømming når førerkortet blir inndratt før man har avklart skyldspørsmålet. Det har heller ikke gått ubemerket hen at det har tatt såpass lang tid før påtalemyndighetene fikk gjort opp en mening på hva som egentlig skjedde den dagen. Det har vært belastende, forteller sjåføren.

Nå er han derimot svært glad for at saken er avsluttet og henlagt.

– Nå er det siste loddet tatt av mine skuldre, avslutter sjåføren.