Meny
Et NM med trafikksikkerhet i førersetet Mange har forsøkt å kvalifisere seg til årets Kjetting NM. På fredag skal seks profesjonelle yrkessjåfører og seks lærlinger konkurrere om norgesmestertittelen. Bildet er fra fjorårets konkurranse. Foto: André Kjernsli

Publisert
03.March.2023

Et NM med trafikksikkerhet i førersetet

Mest sannsynlig har du aldri opplevd eller hørt om Kjetting NM. Samtidig er det trolig årets viktigste norgesmesterskap for alle som setter trafikksikkerhet høyt.

Vinterens største eventyr, eller Kjetting NM, går av stabelen hos Volvo Truck Center, Gardermoenden 3. mars. Her skal dyktige yrkessjåfører briljere med sine ferdigheter som er livsnødvendig å mestre på vinterføre.  

Kjetting NM arrangeres for andre gang av Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Flom Kjetting og SOTIN, sammen med samarbeidspartnerne Scania og Volvo.

Fra 1. november er det påbud om å ha kjetting med seg i lastebilen. Det hjelper derimot lite å ha det med, dersom du ikke klarer å legge dem på. Heldigvis er de aller fleste norske yrkessjåfører gode til å legge på kjetting, men under Kjetting NM får du treffe landets råeste og dyktigste yrkessjåfører. Her skal seks lærlinger og seks proffe sjåfører kjempe om norgesmestertittelen og konkurrere om å være den raskeste til å legge kjetting på dekkene. 

Kjettinghelter 

– Alt ligger til rette for at både deltakere og publikum får en opplevelse for livet. De tolv deltakerne i Kjetting NM har kommet videre etter kvalifiseringsrunder sammen med hundrevis av andre. De er derfor kjettinghelter allerede, forteller Øivind Aksberg, som sitter i kjettingkomitéen og jobber som opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for service og samferdsel (OSS).

Han mener Kjetting NM er viktig for å oppnå et positivt syn på bransjen og i tillegg til å øke yrkesstoltheten blant yrkessjåførene ved å ha en litt annen innfallsvinkel til kjettinger og trafikksikkerhet.  

– Jeg er helt sikker på at arrangementer som dette fører til at flere får lyst til å bli yrkessjåfør, sier Aksberg. 

Spektakulært show 

Det hele braker løs klokken 10:00 og det blir show, det blir store biler og ikke minst blir det en råtøff konkurranse der trafikksikkerhetener i førersetet.

Mat og drikke vil bli servert av kokkelinja ved Nannestad videregående skole og en 50 kvadratmeter storskjerm gjør at alle får bra utsikt til konkurransen.

Videre er det trolig få som er bedre til å lede det hele enn programleder og entertainer, Jan Erik Larssen, kjent forsin smittende latter, treffende kommentarer og enorme bilinteresse.

Trafikksikkerhet 

Dessverre ble 2022 et dystert år med tanke på trafikkskadde og drepte i trafikken. Kjetting NM er i så måte et svært godt tiltak for å rette søkelyset mot trafikksikkerhet.  

NLF har alltid satt trafikksikkerheten først, og arbeider jevnt og tutt med denne tematikken på ulikt vis. 

– Konkurransen fikk mye oppmerksomhet i fjor og det er veldig mange som har forsøkt å kvalifisere seg til årets norgesmesterskap. Det er tydelig at Kjetting NM skaper entusiasme, og det er derfor med glede at vi gjentar denne suksessen i år, sier markedsdirektør i NLF, Kjell Olafsrud.

Flom Kjetting stiller også villig opp i år.

– For oss er det viktig å støtte opp om Kjetting NM fordi kjetting er en sikkerhetsfaktor i trafikkbildet. I tillegg er det viktig at det rekrutteres nye yrkessjåfører, og dette er en god måte å vise frem bransjen på. Alle sjåfører og brukere av kjetting skal føle seg trygge på at de kan legge dem på. Med dette arrangementet mener jeg at det bidrar til å senke terskelen for å benytte kjetting. Gjennom liv og røre, og ved å ha det gøy sammen, viser vi at det ikke er vanskelig å legge på kjetting, sier Ingunn Flom, daglig leder i Flom Kjetting.

– Blir aldri utlært 

Som fagarbeider i yrkessjåførfaget må man øve på mange ulike ferdigheter. Legge på kjettinger er en av dem. 

– Kjetting NM er viktig for å inspirere både lærlinger og erfarne folk til å øve. Man blir aldri utlært. Jeg forventer at det blir en spennende, inspirerende og morsom dag både for deltakere, tilskuere og arrangører, sier Aksberg.

Han er også utrolig glad for alle sponsorer som bidrar og stiller opp får å få gjennomført arrangementet.

– Det er rørende vakkert at bransjen samarbeider så godt om Kjetting NM, avslutter Aksberg.

Konkurransen starter klokken 10:00 og avsluttes klokken 13:00. Det garanteres et spektakulært show og god stemning for både store og små.