Meny
EU ønsker å innføre 11 sikkerhetssystemer

Publisert
11.July.2018

EU ønsker å innføre 11 sikkerhetssystemer

EU ønsker å innføre 11 sikkerhetssystemer inkludert monteringsanvisning om bruk av alkolås på nye biler innen 2021. Målet er å bidra til å halvere antall dødsulykker i trafikken. Det er bladet Autocar som nylig setter fokus på EUs sikkerhetsliste som består av alkolås, automatisk nødbrems, trøtthetsvarsler, svart boks, automatisk nødblink, intelligent fartsholder, fil-assistent, bedre fotgjengerbeskyttelse, ryggekamera og sensorer, bedre passasjerbeskyttelse og forbedrede sikkerhetsbelter.

De siste årene har omtrent 26.000 omkommet hvert år på veier i EU. Målet er å redusere dette til 13.000, og samtidig halvere antall alvorlige skader innen 2030, sier Christian Salvesen, prosjektansvarlig for trafikksikkerhet og Dräger Alkolås hos KGK i Norge. Alkolås fungerer så enkelt som at sjåføren må blåse i et alkometer, for å få startet bilen. Nå ønsker EU at dette skal være på plass god veiledning og monteringsanvisning i alle personbiler innen 2021. Siden 2010 har dødsfallene på veier i EU-sonen blitt redusert med 20 prosent. Likevel erkjenner Europa-kommisjonen at det ikke har vært noe vesentlig nedgang siden 2013.

De nye tiltakene forventes å redde livene til 10.500 mennesker og forhindre anslagsvis 59.600 alvorlige skader innen 2030 skriver Autocar.

– Dräger Alkolås er den mest brukte alkolåsen i Norge i dag. Alkolåsen er et trafikksikkerhetstiltak som skal bidra til å forhindre kjøring med promille. Salvesen forteller at de har levert Dräger alkolås til flere taxi, buss- og transportselskap som allerede har innmontert utstyret i sine kjøretøy. Med EU sitt nye forslag om monteringsanvisning vil vi enkelt kunne innmontert alkolås i samtlige biler. Dette er en veldig spennende utvikling for oss i KGK, sier Christian Salvesen.

Bedre trafikksikkerheten i Norge

Alkolåsen er en enkel teknisk løsning, som kobles til kjøretøyet slik at det ikke er mulig å kjøre hvis sjåføren er påvirket av alkohol.

Beslutningen fra samferdselsdepartementet om innføring av alkolås i Norge for busser og minibusser kom etter ønske fra Stortinget. Videre er det et viktig tiltak også i Statens vegvesen 136 målrettede trafikksikkerhetstiltak gjennom Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg 2018-2021.

– I planen blir montering av alkolås trukket frem som et av tiltakene som kan bidra aktivt til å bedre trafikksikkerheten i Norge, sier Christian Salvesen. Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet er utarbeidet av Statens vegvesen, politiet,

Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunene og syv storbykommuner. I tillegg har en rekke øvrige aktører gitt innspill til planen. Nå ser vi også at EU ønsker alkolås for å øke trafikksikkerheten, sier Salvesen.