Meny
Ford øker flåten av selvkjørende biler

Publisert
06.January.2016

Ford øker flåten av selvkjørende biler

Ford øker flåten av selvkjørende biler med tregangeren og akselerer veitesting av sensorer og programvare.

Ford øker testflåten av selvkjørende Ford Fusion Hybrid med tregangeren – gjør den til bilindustriens største – og vil ta i bruk en ny generasjon sensorteknologi etterhvert som selskapet akselererer utviklingsplanene for selvkjørende biler.

I år vil Ford øke testflåten med 20 selvkjørende Fusion Hybrid, slik at det i alt vil være ca 30 selvkjørende biler som skal testes på offentlig vei.

– Bruken av den mest avanserte teknologien og utvidelse av testflåten er et klart signal om vår forpliktelse til å gjøre selvkjørende biler tilgjengelig for millioner av bilkjøpere, sier Raj Nair, Fords øverste leder for global produktutvikling. – Med flere selvkjørende biler på veiene akselerer vi utviklingen av programvarealgoritmene som skal gjøre bilene smartere.

[img id=”2″]

I bunnen ligger mer enn ti års Ford-forskning på selvkjørende biler, og utvidelsen som finner sted nå er et nøkkelelement i Ford Smart Mobilitet – planen som skal ta Ford til det neste nivået hva gjelder konnektivitet, mobilitet, selvkjørende kjøretøy og kundeopplevelser. De nyeste kjøretøyene er produsert på Fords tredjegenerasjon utviklingsplattform for selvkjørende kjøretøy, der det er brukt Fusion Hybrid.

Ford annonserte nylig at en selvkjørende bil vil bli testet ut på gater og veier i California i år. Selskapet tester allerede selvkjørende biler på testbaner og offentlige veier i Michigan. Ford var også den førte bilprodusenten som testet selvkjørende biler på Mcity – et 130 mål simulert bymiljø ved University of Michigan.

Fremskritt i prosesser, programvare og maskinvare

Ford bruker Velodynes nyeste LiDAR-sensorer – kalt Solid-State Hybrid Ultra PUCK Auto på grunn av dens pucklignende størrelse og form – på deres tredjegenerasjons selvkjørende kjøretøyplattform.

Solid-State Hybrid Ultra PUCK Auto sensorer har en rekkevidde på 200 meter, som gjør at LiDAR-sensorene er i stand til å håndtere forskjellige kjørescenarioer. Ultra Puck vil akselerere utviklingen og valideringen av Fords virtuelle sjåførprogramvare, som er beslutningsenheten som styrer kjøretøysystemene.

Solid-State Hybrid Ultra PUCK Autos lave vekt og glatte form gjør den optimal for å benyttes for eksempel i et sidespeil. Formen gjør også at Ford kan redusere antall LiDAR-sensorer fra fire til to på nye selvkjørende Fusion Hybrid, og få like mye anvendelig data på grunn av det mer målrettede siktområdet.

– Ved å legge til de nyeste generasjonene av datamaskiner og sensorer bringer Ford stadig nærmere det å ha en fullt ut selvkjørende bil klar for produksjon, sier Jim McBride, Fords tekniske leder for selvkjørende kjøretøy.

[img id=”1″]

Fords selvkjørende reise

Fords førstegenerasjon selvkjørende kjøretøyplattform ble bygget på en Ford F-250 Super Duty. I 2013 lanserte Ford annengenerasjons selvkjørende kjøretøyplattform med en Fusion Hybrid.

– For ti år siden var det ingen som visste hva det muliges kunst var. I dag arbeider alle med å gjøre de mest ambisiøse drømmer om til realiteter, fastslår McBride.

Første generasjon selvkjørende kjøretøy hjalp Ford til å forstå at fullt ut selvkjørende kjøretøy var en teknisk mulighet i nær framtid.

Fusion Hybrid ble valgt for annengenerasjons kjøretøy fordi den hadde den nyeste og mest avanserte elektriske arkitekturen. Med de nyeste generasjoner av datamaskiner og sensorer har Fords selvkjørende kjøretøyplattform kommet et skritt nærmere produksjon.

Sist sommer gikk Ford fra forskningsfasen til den avanserte konstruksjonsfasen. I mellomtiden fortsetter selskapet å finslipe andre typer sensorer – kameraer, radar og ultrasoniske apparater for å kunne levere halvautomatiske funksjoner og teknologi til dagens kunder. Disse inkluderer adaptiv cruisekontroll, aktiv parkeringsassistent, filskiftevarsling, fotgjengervarsling, assistanse ved rygging med tilhenger og teknologi for kontakt og kommunikasjon mellom kjøretøy – som allerede er tilgjengelig på millioner av Ford-kjøretøy.