Meny
Første kvartal med færre trafikkdrepte – men flere i mars Norske veier er blant de sikreste i verden. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen

Publisert
19.April.2022

Første kvartal med færre trafikkdrepte – men flere i mars

Tolv personer mistet livet på norske veier i årets tre første måneder. Dette er to færre enn i tilsvarende periode i fjor. Mars måned hadde en oppgang fra fjoråret med syv døde mot fire i 2021.

Norge er fortsatt det mest trafikksikre landet i Europa.

Dette viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.

– Aldri har vi startet året med færre trafikkdrepte, sier sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen, men peker samtidig på at marstallene ikke er like gode. Foto: Anja Kristin Bakken/Statens vegvesen

– Aldri har vi startet året med færre trafikkdrepte, sier sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen, men peker samtidig på at marstallene ikke er like gode.

I mars var det flere drepte enn i samme måned i fjor, mens det i januar og februar var en halvering av 2021-tallene.

Flest omkomne i Rogaland

Rogaland har vært hardest rammet i årets tre første måneder med fire omkomne i trafikken. I Innlandet omkom tre personer og to mistet livet i Viken, mens fylkene Agder, Nordland og Oslo hadde ett dødsfall hver.

Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark, Trøndelag, Vestland, Troms og Finnmark har ikke hatt en eneste dødsulykke på veiene hittil i år.

Halvparten mistet livet i møteulykker

Ni menn og tre kvinner omkom i trafikken i årets tre første måneder, der halvparten av ulykkene involverte unge mennesker. Seks omkom i personbil, og i fire av de tolv dødsulykkene var tungbil involvert.

Halvparten av de omkomne i årets første måneder mistet livet i møteulykker, to i ulykker i samme kjøreretning og en i utforkjøringsulykke. Det har vært to dødsulykker med elsparkesykkel så langt i år, begge skjedde i Rogaland.

Best på trafikksikkerhet – igjen

I 2021 var Norge for syvende år på rad et av landene i Europa med færrest drepte i trafikken i forhold til antall innbyggere. 16 drepte per million, der det i Europa er et gjennomsnitt på 44.

– Vi har satt oss høye og ambisiøse mål og har nylig lagt frem Tiltaksplanen for trafikksikkerhet 2022-25. Mange aktører og 179 tiltak skal bringe oss nærmere nullvisjonen, sier Svein Ringen.

–  Selv om året starter med færre drepte og med lav risiko for å dø i trafikken, ser vi en økning i mars. Det å være blant de beste betyr at vi har samarbeidet godt, gjort mye riktig og dermed spart menneskeliv, men det betyr også at vi må fortsette det målrettede, systematiske og koordinerte arbeidet mot null drepte i trafikken, sier Ringen.

Kjør etter forholdene i påsketrafikken

Om få dager går landet inn i påskehøytiden. Det er meldt om rekordmange påsketurister i år.

– Vi vil benytte anledningen til å forsterke rådet om at folk er oppmerksomme og avpasser farten etter forholdene, sier Ringen.

– Fart tar mange liv, og å kjøre bare litt over fartsgrensen kan gjøre en dramatisk forskjell ved en ulykke.