Meny
Framtidas transport er elektrisk og digital Illustrasjon: Shutterstock

Publisert
20.September.2021

Framtidas transport er elektrisk og digital

– Digitalisering og kunstig intelligens vil bidra til mer effektiv, sikker og miljøvennlig mobilitet, tror Roar Norvik i SINTEF.

Morgendagens mobilitet vil være påvirket av to megatrender: Elektrifisering og digitalisering. For eksempel kan datadrevne anleggsplasser gi bedre arbeidsrutiner og mindre utslipp. Digital varsling av kjøreforhold på fjelloverganger kan spare transportbedrifter for store summer.

Nå kan du få med deg den nyeste forskningen fra SINTEF i et webinar 22. september kl 13-14, helt gratis og digitalt.

Her kan du registrere deg for å delta

Roar Norvik leder SINTEFs satsing på mobilitet, han oppfordrer alle som jobber med dagens transportsystemer, og som er opptatt av hvordan data og kunstig intelligens kan gjøre dem bedre, til å melde seg på.

Disse SINTEF-forskerne møter du:

Signe Riemer-Sørensen skal snakke om datadrevne anleggsplasser. Skanska, SINTEF, Ditio og Volvo utvikler algoritmer for å optimalisere arbeidsrutiner og finne ut og koordinere hvilke maskiner og verktøy som trengs til enhver tid på ulike steder. Målet er mindre utslipp fra bygge- og anleggsplasser.

Marianne Hagaseth presenterer forskningsprosjektet VesselAI. Målet er å bruke kunstig intelligens til å utvikle gode beslutningsmodeller for maritime operasjoner. Et norsk pilotprosjekt tar i bruk modellene for planlegging og styring av autonome og ubemannede ASKO-ferjer mellom Moss og Horten.

Jo Skjermo presenterer prosjektet Digital fjellovergang. Kryssing av fjellovergangene i Norge om vinteren kan være kritisk for transport av både gods og folk. Et forskningsprosjekt ledet av veimyndighetene ser på nye verktøy for å bistå trafikantene. Blant annet vil informasjonsdeling og sensorteknologi bidra til å forutsi kjøreforholdene.

Amela Karahasanovic presenterer SINTEFs forskning på smart transport i strøk med spredt bosetting. Her er stikkordene Mobility-as-a-service for å skreddersy transport.

Webinaret blir fasilitert av forskningsleder Anne Marthine Rustad. Hun vil også innlede om arbeidet med mobilitet og kunstig intelligens i SINTEF.

Det blir mulighet til å stille spørsmål til forskerne enten i selve sesjonen eller etterpå.

Webinaret er en del av konferansen Nordic Edge, et arrangement med både webinarer og fysiske seminarer i Stavanger.

Alle arrangementene er gratis.

MELD DEG PÅ