Meny
Fyller Sør-Norge med hurtigladere

Publisert
05.January.2016

Fyller Sør-Norge med hurtigladere

Strømselskapet Fortum kurerer rekkeviddeangsten til elbilister i Sør-Norge, når de nå skal fylle hovedfartsårene med hurtigladere. Enova bidrar med 10,5 millioner kroner i investeringsstøtte.

I høst lyste Enova ut første runde med bygging av hurtigladere langs nasjonale transportkorridorer i Norge. Fortum er nå gitt tilsagnet etter å ha levert søknader med laveste støttebehov for samtlige av de seks strekningene i utlysingen:

  • E18 Oslo–Grenland–Kristiansand får 12 nye hurtigladere
  • E39 Kristiansand–Stavanger får 9 nye hurtigladere
  • E16 Sandvika–Bergen får 20 nye hurtigladere
  • RV7 Hønefoss–Gol og RV52 Gol–Borlaug får 6 nye hurtigladere
  • E6 Oslo–Trondheim får 14 nye hurtigladere
  • RV3 Kolomoen–Ulsberg får 16 nye hurtigladere

Enova stiller krav om at det skal være minimum to lademuligheter per femte mil på de angitte strekningene. I alt 77 nye hurtigladere blir fordelt på 44 ulike steder. For 37 av stedene er det ingen lademuligheter i dag, på resten blir det utvidet fra én til to lademuligheter. Nøyaktig plassering av alle laderne vil være klar innen 1. mai.

[factbox id=”1″]

– Med denne tildelingen går ladeinfrastrukturen i Norge over i en ny fase. Vi ser fram til å gi elbilister en mye større frihet og en kur for rekkeviddeangst, når vi nå bygger ut ladestasjoner mellom de største byene i landet, sier leder Jan Haugen Ihle i Fortum Charge & Drive.

Langturer med elbil

Det er hurtigladere fra ulike operatører langs de fleste av strekningene allerede, men ikke mange nok for en trygg og forutsigbar ferdsel med elbil mellom byene.

– Å elektrifisere transportsektoren er et viktig grep på veien mot lavutslippssamfunnet. Disse nye hurtigladerne vil sørge for et sammenhengende ladetilbud langs noen av de mest trafikkerte veiene i Sør-Norge. Når elbilen kan brukes også på langturer, trenger du ikke lenger en annen bil, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

[factbox id=”2″]

De nye hurtigladerne blir kompatible med alle typer elbiler, og elbilister vil kunne benytte ladestasjonene uten å ha abonnement.

– Vi håper og tror denne utbyggingen vil bidra til å øke etterspørselen og utvikle markedet for lading av elbil. Vi er godt fornøyd med at det ble reell konkurranse på alle strekningene. Dette viser at det er investeringsvilje i markedet, og at konkurranseformen fungerer, sier Kvam.

De nye laderne skal være på plass innen 1. november 2016. Neste utlysingsrunde kommer i januar 2016.

Fortum samarbeider om utbyggingen med blant andre Ringerikskraft, Renault, McDonald’s og BKK. RBI Norge (Renault) dekker kostnaden for alle de mellomraske laderne.