Meny
Kan være med å redde liv

Publisert
05.March.2018

Kan være med å redde liv

Å ferdes med sykkel på høyre side av et vogntog kan være svært risikabelt. Store blindsoner hindrer sikten, noe som er spesielt farlig i vegkryss. En ny video fra NLF viser hva som kan skje, og hva en bør være obs på. Se og del med både unge og voksne!

– Vi har sett en stor økning i antall barn som sykler i trafikken. Det må vi ta høyde for når vi utfører vår trafikkundervisning for barn, forteller forbundsleder i NLF, Tore Velten.

Han understreker at det aldri har vært flere syklister og vogntog på norske veger. Disse to trafikantgruppene er spådd stor vekst i årene som kommer, noe som betyr at de tyngste og de letteste trafikantene oftere og oftere må dele vegen, også der det ikke er godt tilrettelagt. I tillegg blir syklistene yngre og yngre: I dag er det vanlig at barn i selv de tidligste skoletrinnene forserer skolevegen på to hjul.

Over to millioner visninger

Velten er også primus motor i programmet Venner på veien, hvor frivillige fra NLF besøker skoler i hele Norge for å undervise barneskolebarn i trafikksikkerhet. I 2016 fikk over 2 400 elever undervisning av NLF. Ved siden av den praktiske undervisningen spiller også sosiale medier en stor rolle i å spre budskapet til barn og unge.

– Vi opplevde stor suksess med vår forrige trafikksikkerhetsvideo ”Stopp, se og vink”, med godt over 2 millioner visninger i sosiale medier. Den bidro til at mange barn i dag gjør seg til kjenne for sjåføren før de skal krysse vegen foran en lastebil. Nå ønsker vi å gjøre det samme for de yngste syklistene, forteller Velten.

Den nye informasjonsvideoen ble lansert av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under et NLF-arrangement på Youngstorget, hvor også skuespillerne Jenny (11) og Johanne (9) mottok heder og applaus for sin sterke innsats.

Kan redde liv

Det er spesielt i vegkryss hvor lastebilen skal til høyre at de farligste situasjonene kan oppstå. Hvis en syklist befinner seg på innsiden av lastebilen og skal rett frem i krysset, har sjåføren i lastebilen liten eller ingen sjanse til å se den mindre trafikanten, siden den befinner seg i blindsonen.

– Det er denne situasjonen vi har forsøkt å illustrere i videoen. Nå håper vi at så mange som mulig får med seg budskapet. Det kan være med å redde liv, avslutter Velten.