Meny
Kollegahjelpen er der når ulykken er ute På plass: Kort tid etter kollisjonen var leder for Kollegahjelpen og regionsjef Innlandet, Guttorm Tysnes, der for lastebilsjåføren. Foto: Terje Lisødegård

Publisert
17.November.2020

Kollegahjelpen er der når ulykken er ute

Stadig flere yrkessjåfører hjelpes tilbake i arbeid etter traumatiske hendelser, mye takket være assistanse fra Kollegahjelpen til NLF. Men i altfor mange ulykker blir apparatet aldri varslet, og sjåførene får derfor ikke den hjelpen de burde ha fått.

– Støtte fra en kollega raskt etter hendelsen kan bety forskjellen mellom å komme seg tilbake på veien etter en ulykke eller ikke, og kan bidra til å gi sjåføren en best mulig hverdag også utenfor arbeidet, forteller Tore Velten, forbundsleder i Norges Lastebileier-Forbund (NLF) og aktiv kollegahjelper.

Kollegahjelpen hjelper lastebileiere og -sjåfører å bearbeide en uønsket hendelse og å komme videre i livet gjennom støtte og råd. De har, eller har hatt, veien selv som arbeidsplass, og som oftest har de opplevd traumatiske hendelser selv.

Vær en starthjelp

– Det er viktig å huske på at Kollegahjelpen har en svært positiv effekt, ikke bare med tanke på å få yrkessjåfører tilbake i jobb, men også med tanke på eventuelle psykiske senvirkninger, forklarer Tore Velten.

NLF ønsker at alle sjåfører skal ha tilgang til Kollegahjelpen. Den enkleste måten du kan bidra på, er ved selv å lagre Kollegahjelpens telefonnummer i din telefon. Forhåpentligvis slipper du å tenke mer på det, men skulle behovet være der, er hjelpen et tastetrykk unna. Her kan du være en viktig starthjelp for en kollega, familie, venn eller helt ukjent person.

Selv om tilbudet har eksistert i 25 år, jobber NLF også med å gjøre flere i redningstjenesten klar over Kollegahjelpen, slik at de oftere kan varsle.

Tryggere sjåfører

Kollegahjelperen gir støtte gjennom å lytte og samtale, men kan også hjelpe til med praktiske ting. Det kan være å følge til politi, lege, å flytte på bilen, eller være med på den første turen etter ulykken.

Velten mener en sjåfør som får kollegahjelp ved en ulykke, er bedre rustet til å takle de vanskelige tankene og følelsene som oppstår i etterkant.

– På den måten blir man en tryggere sjåfør også i fremtiden, avslutter han.

I 2019 bisto Kollegahjelpen ved 41 ulykker, hvorav 17 dødsulykker.

  • Kollegahjelpen har alarmtelefon 415 44 400.
  • Ved ulykker i utlandet er Sjømannskirken kollegahjelp for NLF. Ring +47 95 11 91 81.

Dette er Kollegahjelpen

Kollegahjelpen i Norges Lastebileier-Forbund (NLF) ble startet i 1995, og er en landsdekkende støtteordning for lastebileiere og -sjåfører som har opplevd ulykker, nestenulykker, ran eller andre sjokkartede opplevelser i forbindelse med jobben.

Kollegahjelperne består av 59 frivillige med tilknytning til NLF, og stiller opp for NLF-medlemmer – samt andre yrkessjåfører etter behov og mulighet. De har fått grunnopplæring, og får regelmessig faglig oppdatering og oppfølging. Alle kollegahjelperne har avlagt taushetsløfte.