Meny
Kontrollerte dekk og kjettinger under stor vinterkontroll Foto: Statens vegvesen

Publisert
06.February.2023

Kontrollerte dekk og kjettinger under stor vinterkontroll

Statens vegvesen har forrige uke hatt kontroller på fjellovergangene på Østlandet. Hovedmålet med kontrollene var sjekk av vinterdekk og kjettinger på tunge kjøretøy.

4 255 tunge kjøretøy har vært innom kontrollplasser i Gudbrandsdalen, Valdres, Hallingdal eller Østerdalen i løpet av denne uken. Statens vegvesen har gjennomført kontroller i samarbeid med Politiet og Arbeidstilsynet. 935 av kjøretøyene plukket ut til en utvidet kontroll.

Det endte med at 46 kjøretøy fikk påvist feil og mangler på vinterdekk og kjettinger og 40 av førerne fikk gebyr på grunn av feil dekk eller manglende kjettinger. To sjåfører ble også stoppet av politiet på grunn av ruskjøring.

– Målet med kontrollene våre er økt trafikksikkerhet og bedre framkommelighet på norske vinterveier. Vi ser at det stadig blir bedre tilstand på vinterutrustningen på tunge kjøretøy, men det er fortsatt en vei å gå, sier Kjetil Wigdel, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Strengere krav til dekk og kjetting

Kravene til vinterutrustning har blitt gradvis skjerpet de siste årene. Tungbilførere som blir stoppet med dekk som ikke er godkjente får gebyr på 2000 kroner per dekk. Dersom man ikke har riktig antall kjettinger, er gebyret på 1500 kroner per manglende kjetting.

– Strengere krav og høyere gebyrsatser gjør nok at både transportselskap og sjåfører sjekker dekk og kjettinger en ekstra gang før de legger ut på norske vinterveier, sier Kjetil Wigdel. Han understreker imidlertid at gode dekk ikke er en garanti mot trøbbel på vinterføre.

– God dekkutrustning er veldig viktig, men det løser ikke alle utfordringene som kan dukke opp på glatte og slapsete veier. Førerens kompetanse og vurderingsevne er også viktig. Dette er ting vi ikke får kontrollert på våre kontrollplasser, sier Wigdel.