Meny
Lastebiler og personbiler varsler hverandre i trafikken

Publisert
07.May.2018

Lastebiler og personbiler varsler hverandre i trafikken

Volvo Trucks introduserer en skybasert tjeneste, Connected Safety, som gjør at Volvo-lastebiler og Volvo-personbiler automatisk kan varsle hverandre om farlige trafikksituasjoner. Gjennom et banebrytende samarbeid har to uavhengige kjøretøyprodusenter lagt til rette for sanntidsdeling av informasjon om trafikkfarer mellom bilene og lastebilene sine.

Personbilversjonen av Connected Safety ble lansert av Volvo Cars i 2016. Nå som Volvo Trucks lanserer sin versjon av tjenesten, kan lastebiler og personbiler varsle hverandre om potensielle farer. Dette er mulig fordi de to selskapene deler sikkerhetsrelaterte data mellom de respektive skyene sine.

– Nærere samarbeid mellom ulike aktører er en av de viktigste nøklene til forbedret veisikkerhet. Hvis flere kjøretøy får muligheten til å utveksle sanntidsinformasjon om trafikksituasjonen, reduseres faren for ulykker. Med Connected Safety åpner vi døren for fremtiden, og håper flere kjøretøyprodusenter vil følge etter, sier Carl Johan Almqvist, trafikk- og produktsikkerhetssjef hos Volvo Trucks.

Connected Safety er utviklet for å sende varsler til kjøretøy i nærheten, som er tilkoblet tjenesten, når en sjåfør aktiverer varsellampene.

– Et kjøretøy som står stille i veikanten med dårlig sikt, risikerer å bli påkjørt bakfra, noe som kan få svært alvorlige konsekvenser. Gjennom et varsel som sendes ut i god tid, får alle sjåførene av biler og lastebiler i nærheten den samme muligheten til å redusere farten, justere kjøringen etter trafikksituasjonen og unngå en kollisjon, forklarer Carl Johan Almqvist.

På lang sikt kan den skybaserte tjenesten utvides med ytterligere sikkerhetsfunksjoner.

– Ettersom teknologien stadig blir bedre og flere kjøretøy tilknyttes systemet, blir sanntidsinformasjon et viktig komplement til de ulike sikkerhets- og sjåførstøttesystemene som dagens lastebiler er utstyrt med. Connected Safety utgjør starten på en ny fase i arbeidet for å promotere trygg kjøring og forhindre ulykker, sier Emanuele Piga, direktør for kundeløsninger og utvikling av nye tjenester i Volvo Trucks.

Volvo Trucks tar først i bruk Connected Safety på nye lastebiler i Sverige og Norge, hvor både Volvo Trucks og Volvo Cars står for en betydelig andel av alle nyregistreringer av kjøretøy hvert år.

Fakta om Volvo Trucks Connected Safety:

Slik fungerer Connected Safety: Når varsellysene aktiveres, sender lastebilen etsignal via sjåførens Internett-tilkoblede mobiltelefon til Volvo Trucks’ skytjeneste. Derfra videresendes informasjon til den tilsvarende tjenesten hos Volvo Cars. Et varsel sendes deretter ut til alle tilkoblede personbiler og lastebiler som nærmer seg kjøretøyet med de aktiverte varsellysene.

Systemet blir tilgjengelig i Sverige og Norge i løpet av 2018. Connected Safety kan brukes i VolvoFH16-, Volvo FH-, Volvo FM- og Volvo FMX-modeller somer utstyrt med Volvo Trucks’ integrerte system for tjenester og infotainment, avhengig av lastebilens spesifikasjoner og valg av tjenester.

Volvo Cars tilbyr Connected Safety i alle nye modeller av Volvo V60, Volvo XC60, VolvoXC90, Volvo XC40, Volvo S90 og Volvo V90.

Ekstra sikkerhetssystemer for ulykkesbeskyttelse for Volvo-lastebiler: Adaptiv konstantfartholder: en aktiv konstantfartholder som hjelper sjåføren å opprettholde en forhåndsinnstilt tidsavstand til kjøretøyet foran. Kollisjonsvarsler med full autobrems: utviklet for å varsle sjåføren om faren for kollisjon med kjøretøyet foran, og for å aktivere bremsene om nødvendig. Sjåførvarselassistent:varsler sjåføren om å ta en pause dersom systemet oppdager tegn på uoppmerksomhet.