Meny
MAN skal rydde snø på Tallinns flyplass To av totalt seks slike ekvipasjer skal sørge for snørydding av flyplassen i Tallinn i Estland de nærmeste 20 årene. Her er de «pakket sammen» for å kunne transporteres på egne hjul til Stockholm før transport på ferge til Tallinn. Foto: MAN

Publisert
28.August.2019

MAN skal rydde snø på Tallinns flyplass

Gjøvik-baserte Øveraasen AS er verdensledende på snøryddingsutstyr for flyplasser. Selskapet leverer i disse dager seks brøyte/feiemaskiner trukket av MAN TGS 18.460 til flyplassen i Tallinn i Estland.

Dette er avansert brøyte- og feieutstyr som rengjør rulle- og taxebaner og oppstillingsplasser i en operasjon. På trekkvogna sitter en bred snøplog som tar seg av selve snøfjerningen. Den etterfølgende semitraileren har en bred roterende børste, og aller bakerst sitter det et blåseaggraget som fjerner den aller siste resten av snø og slaps. Den roterende børsten tar drøyt seks meter i bredden, det samme som diagonalplogen foran på bilen, mens blåseaggregatet pøser ut 140.000 m3 luft i timen.

Trekkvognene er av typen MAN TGS 18.460 med drift på begge aksler og en 12,4 liters motor på 460 hk. Chassisene var forberedt for brøyting med brøytefeste og tilhørende hydraulikk, samt nødvendig hydraulikk for semitraileren. Slutt-klargjøringen er gjort på MAN-verkstedet på Rudshøgda, blant annet montering av kraftigere forfjærer for å gi tilstrekkelig kapasitet til den brede frontplogen.

Tilpasset utstyr

Nødvendig modifisering/ombygging av chassisene er ellers foretatt hos Øveraasen. Blant annet er det montert et motvektslodd på rundt 2,5 tonn bakers på rammen. Videre har Øveraasen tilpasset hydraulikk og elektronikk.

– Det som er nytt for oss ved denne leveransen, er at kunden skal ha en egen styring av frontplogen alt etter styreutslaget på forhjulene på bilen, forteller utviklingssjef Jan Ivar Thorsrud.

– Noe annet som er litt spesielt, er at kunden har valgt hydraulikk som er overdimensjonert i forhold det behovet vårt utstyr har. Hydraulikken er faktisk tilpasset tippsemitrailer, og dermed er det mulig å anvende trekkvogna til andre bruksområder utenom vintersesongen.

Foto: MAN

Den etterhengende feie- og blåsemaskinen er utstyrt med egen motor for drift av aggregatene. Også på slikt utstyr er design viktig, og Øveraasen har faktisk fått designpris for dette.

Som allerede nevnt er Øveraasen AS verdensledende på snøyryddingsutstyr til flyplasser, men har også en egen avdeling for brøyteutstyr til vei. Selskapet har kapasitet til å produsere 100 brøyte/feie/blåsemaskiner for flyplasser i året, i tillegg til snøfresere og annet utstyr. Flyplassutstyret leveres i hele Europa og USA, og markeder som Russland og Kina er også på fremmarsj. Rundt 95 personer har sitt daglige arbeid på Gjøvik, mens det tyske datterselskapet sysselsetter 25. Øveraasen er et 111 år gammelt familieeid selskap hvor tredje generasjon nå sitter i ledelsen.