Meny
Michelin produserer dekk av resirkulert plast Foto: Michelin

Publisert
15.September.2021

Michelin produserer dekk av resirkulert plast

Med oppstart allerede i 2024 går Michelin i gang med arbeidet av resirkulert plast til nye dekk. Hvert minutt ender det som tilsvarer en lastebil med plast, i havet, og det får drastiske konsekvenser for miljøet. Michelin vil derfor bidra til å unngå dette problemet, ved å gjøre plastavfall om til en råvare for dekk. Nesten fire milliarder PET-flasker kan årlig gjenvinnes som fyllstoff for dekk.

Målet er at de første Michelin-dekkene, med for eksempel resirkulerte yoghurtbokser og PET -flasker i gummiblandingen, skal rulle ut på veiene allerede i 2024. Michelin vil presentere sin investering på IAA Car Show i München i september med et omfattende kommunikasjonsprogram. Blant annet vil Michelinansatte, ledet av den gamle Michelinmannen Bibendum, gå gjennom Münchens gater og samle nok plast til de første 100 dekkene.

– På ett dekk kan vi bruke opptil 143 yoghurtbokser og rundt 12,5 PET-flasker med de høyteknologiske resirkuleringsprosessene. Vi ønsker å gjøre noe med samfunnets plastproblemer og tilby løsninger, sier Peyman Sabet, forretningsutviklingssjef i Michelin Europe North.

Enorme investeringer i bærekraft

Fra 2030 kommer Michelins premiumdekk til å bestå av 40 prosent bærekraftige materialer, i tillegg til naturgummi eller solsikkeolje, og i 2050 skal de kun inneholde bærekraftige råvarer.

– Bærekraft er en sentral byggestein, og vi vil få mennesker til å tenke mer på miljøet og sin egen sikkerhet når de kjøper dekk, fremfor at de kun jager etter den beste prisen, sier Peyman Sabet.

Fornybare materialer som gjenvunnet PET- og engangsplast er også på vei inn i fremtidens dekkproduksjon ved hjelp av en høyteknologisk gjenvinningsprosess. Michelin Vision konseptdekk er laget av 100 prosent gjenvinnbart og bærekraftig materiale, i tillegg til at det er 3D-printet og motstandsdyktig mot punktering.

Besøkende på Michelins utstilling i Bilsalongen IAA får vite hvordan det innsamlede plastavfallet blir omvandlet til dekk. Den såkalte “Michelin REGEN’Lab” beskriver steg for steg hvordan prosessen med gjenvinning fungerer og forklarer hvordan råvarer til nye dekk kommer fra tre, PET-plast og avfall fra emballasje.