Meny
Miljøvennlig flyfrakt på vingene Foto: Schenker

Publisert
18.March.2021

Miljøvennlig flyfrakt på vingene

Lufthansa Cargo og DB Schenker starter den første kommersielle 100% Co2 nøytrale flygningen i flyfrakthistorien.

Oppstart er 1. april, hvor det da går regulære ukentlige flyvninger mellom Frankfurt – Shanghai – Frankfurt. Norske kunder kan koble seg på dette opplegget med våre

daglige forbindelser mellom Norge og Frankfurt. Dette gjelder begge veier med både import og eksport av varer. Våre kunder er i økende grad opptatt av en bærekraftig logistikk, og med denne nyvinningen kan vi tilby et unikt opplegg med stor miljøgevinst.

Dette er en verdensbegivenhet, og den tyske ministeren for transport og digital infrastruktur, Andreas Scheuer, uttaler:

– Selv i den mest alvorlige krisen som noensinne har rammet luftfarten, tar Lufthansa Cargo og DB Schenker sitt ansvar for klimabeskyttelse og opererer sin første fraktflytur fra Frankfurt til Shanghai med 100% bærekraftig alternativt drivstoff. Dette er et viktig signal akkurat nå, det at selskapene ser fremover til tross for alle bekymringer, og tar viktige skritt for å gjøre luftfarten mer bærekraftig.

– Vårt overordnede mål er å gjøre vår del og heve flyfraktindustrien til å bli helt karbonnøytrale innen 2050. Dette er et viktig skritt for å sette handling bak våre klimamål. Vi ser at det er god interesse for dette blant våre kunder. Så vi ser frem til å sette denne løsningen i regulær drift.

Co2 nøytral basert på SAF

Drivstoffet som dette flyet går på er Sustainable Aviation Fuel (SAF) som refererer til bærekraftig, syntetisk parafin. Den produseres nå hovedsakelig fra biomasse, for eksempel fra bærekraftige eller resirkulerbare vegetabilske matoljer. I fremtiden vil ikke-plantebaserte fornybare drivstoff være tilgjengelig. Den mest kjente produksjonsprosessen for dette er det såkalte power-to-liquid-konseptet (PtL) basert på fornybar elektrisitet, vann og CO2.

Ved å bruke SAF unngås fossile CO2-utslipp i forhold til konvensjonell parafin. Under forbrenning i motoren frigjøres bare CO2 som tidligere ble fjernet fra atmosfæren, for eksempel under plantevekst. SAF er dermed det første virkelige alternativet til fossilt flydrivstoff og nøkkelen til klimavennlig CO2-nøytral flytrafikk.