Meny
Nytt kjølehotell trygger sjømateksporten fra Oslo lufthavn Illustrasjon: OSCCE/Avino

Publisert
17.March.2022

Nytt kjølehotell trygger sjømateksporten fra Oslo lufthavn

Redusert isbruk samt tryggere og ferskere sjømat til verdensmarkedene blir resultatet av avtalen som nå er signert mellom Avinor og Oslo Seafood & Cargo Center. – Kvaliteten på norske råvarer sikres, samtidig som vi kan redusere klimaavtrykket, sier Martin Langaas, som er flyfraktsjef i Avinor.

9. mars signerte Avinor og Oslo Seafood & Cargo Center (OSCC) en kontrakt som gir sistnevnte tilgang på tomt inne på flyplassområdet. Der skal det nå bygges et splitter nytt kjølehotell, som skal sikre at norsk sjømat får bedre eksportforhold.

– Med dette svarer Avinor og OSCC på ønsket fra sjømatnæringen og deres samarbeidspartnere om å forbedre kjølekjeden for fersk norsk sjømat, som flys ut fra Oslo lufthavn, sier Langaas.

Kjølehotellet blir på 4200 kvadratmeter og sørger for at man kan redusere bruken av is i forpakningen av sjømaten, da denne allerede er kald når den flyttes ut i flyene-

– Bærekraft er noe av det viktigste Avinor jobber med, og det å kunne redusere behovet for is i fiskekassene er et viktig bidrag her fordi klimaavtrykket per kilo fraktet sjømat reduseres, tilføyer Langaas.

Starter byggingen Q2-2022

For OSCC har det vært viktig å komme frem til et godt konsept, sammen med Avinor, som kan løse kjøleutfordringene for alle aktørene i bransjen.

– Målet er å styrke næringen og beskytte varene. Vi ønsker å etablere kjølefasiliteter som er åpne og tilgjengelige for alle som ønsker det, sier Roy Egil Skredderberget, administrerende direktør i OSCC, og tilføyer:

– Vi har som mål å legge til rette for at Oslo lufthavn er mest attraktiv, når sjømatnæringen skal eksportere sine varer ut i verden. Denne etableringen er svært viktig for å sikre nettopp dette.

Fakta:
  • Størrelse: 4200 kvm
  • Kapasitet per time: Ca 90 flybrett
  • Ferdigstilles: Q1-Q2/2023