Meny
PostNord satser stort på pakkeautomater i Norden Foto: Nordic Infrastructure

Publisert
14.June.2021

PostNord satser stort på pakkeautomater i Norden

PostNord arbeider kontinuerlig for å gjøre hverdagen enklere for alle som bor og arbeider i Norden. En del av dette innebærer å tilby praktiske leveringsalternativer. Konsernets mål er å ha over 12 500 pakkeautomater i egen regi i Norden innen utgangen av 2022 – og for 2023 er det planlagt investeringer i enda flere.

Antallet forbrukere som handler på nettet, øker kontinuerlig i Norden, og praktiske og smidige leveringsløsninger er viktig. Muligheten til å hente det man har kjøpt, i en pakkeautomat – som er tilgjengelig døgnet rundt hele uken og plassert i nærheten av boligen, arbeidsplassen eller på steder man ofte passerer – er et populært supplement til hjemlevering og utleveringsstedene.

– Vi tror at dette leveringsalternativet vil fortsette å øke i popularitet i takt med at flere og flere oppdager fordelene med netthandel, og i takt med det økte antallet pakker som sendes. For oss i PostNord er det en selvfølge å prøve å leve opp til forbrukernes krav til fleksibilitet og bekvemmelighet. Derfor akselererer vi nå utviklingen og satser stort på et utbygd nettverk av egne pakkeautomater i Norden, sier PostNord-konsernets administrerende direktør Annemarie Gardshol.

Som et ledd i PostNords ekspansive strategi har konsernet kjøpt opp SwipBox’ del av det danske pakkeautomatnettverket Nærboks. Nærboks ble startet av PostNord og SwipBox i 2019 og omfatter 2550 pakkeautomater i Danmark. Med dagens oppkjøp er PostNord nå eneeier.

I kjølvannet av pandemien har automatene blitt ekstra populære, i og med at det ikke er behov for fysisk kontakt ved leveringen. PostNords mål er å ha over 12 500 pakkeautomater i egen regi i Norden innen utgangen av 2022, og for 2023 er det planlagt investeringer i enda flere.

Allerede i dag kan netthandelskunder selv velge pakkeautomat som leveringsalternativ i checkouten på de stedene der automater er tilgjengelig. Pakkeautomatene kan uten problemer plasseres utendørs og trenger verken strømforsyning eller oppkobling.

– Vi vurderer egnede plasseringer for å sikre at pakkeautomatene plasseres der det er optimalt for mottakerne, og tar også hensyn til bærekraftsaspekter og arbeidsmiljø for PostNords medarbeidere i vurderingen. Når automatene har kommet på plass, kan man velge pakkeautomat som leveringsalternativ i checkouten i nettbutikken, forklarer Annemarie Gardshol.

Fakta

  • I Sverige har PostNord i dag litt over 330 pakkeautomater, hovedsakelig i storbyene Stockholm, Göteborg og Malmö. I løpet av juli vil antallet bli økt til 620 automater på cirka 350 steder i landet, og innen utgangen av 2022 er planen å tilby totalt 4500 automater i Sveriges 30 største byer og i utkantstrøk.
  • I Danmark har PostNord som følge av kjøpet av SwipBox’ del av det tidligere sameide Nærboks 2950 automater i egen regi. Ved utgangen av 2021 er planen å ha totalt 3100 pakkebokser som en del av Nærboks i Danmark.
  • I Norge har PostNord i dag drøyt 310 automater i Oslo. Ambisjonen er at vi innen utgangen av 2022 skal ha totalt 1500 pakkeautomater med plasseringer også i Bergen og Trondheim i bruk.
  • I Finland leverer PostNord i dag til delte nettverksautomater, men et pilotprosjekt med 100 egne bokser i Åbo og Tammerfors er planlagt senere i år. Den langsiktige ambisjonen er en forbedret kundeopplevelse gjennom 600 egne automater, hovedsakelig i nærheten av PostNords terminaler i storbyområdene rundt Helsingfors, Åbo og Tammerfors, i løpet av 2022.