Meny
– Selvfølgelig kan jenter kjøre lastebil! Å være lastebilsjåfør er det perfekte yrket for Sabine Endresen Haugen. Et samarbeid mellom NAV, transportbransjen og bemanningsvirksomheten Adecco gjorde det mulig. Foto: NHO

Publisert
09.October.2020

– Selvfølgelig kan jenter kjøre lastebil!

Sabine Endresen Haugen (36) er lastebilsjåfør. Hun er vant til å få spørsmål om yrkesvalget sitt, og hun har ingen problemer med å svare. Sabine kjører lastebil fordi det er gøy! Og fordi hun fikk muligheten til å komme på kurs.

– Jeg tenkte egentlig på et budbilfirma. Men så dukket det opp et kurstilbud som endret alt.
Adecco, NAV, trafikkskolen Agere og transportbransjen samarbeider om kurs for lastebilsjåfører. Det heter noe slikt som «Lastebilsjåfør, kvalifisering og formidling, og høsten 2019 fikk jeg plass på et slikt kurs i Skien. Det forandret rett og slett livet mitt!

– Nå er jeg i full, fast jobb. Jeg føler meg attraktiv på arbeidsmarkedet, og jeg har et yrke jeg kan bli gammel i, fordi det finnes så mange ulike muligheter. Akkurat nå kjører jeg asfalt.

Rett og slett gøy

– Jeg bor i Porsgunn, men jobber hos Sunde & Myren Transport AS i Larvik, som ikke er langt unna. Selv om jeg kjører i nærområdet – det vil si Telemark og Vestfold – blir det mange timer alene i bilen, og det passer meg godt. Jeg er en type som trenger mye tid for meg selv, og jeg kjeder meg ikke et sekund.

– Hva som er det beste med jobben? Det må være friheten, det at jeg i stor grad kan styre min egen dag. Og så må jeg jo nevne de koselige kollegaene mine.

Får mange spørsmål

– Selv synes jeg ikke det er noe merkelig med en kvinnelig lastebilsjåfør, men det er fortsatt mange som lurer på hvordan det er å jobbe i et slikt manneyrke.

– Jeg svarer det samme hver gang: Å kjøre lastebil er et veldig fint yrke for jenter. Artig jobb og godt miljø. Jeg trives og føler meg likeverdig. Jeg har aldri opplevd noe negativt – verken fra mannlige sjåfører eller de andre kollegaene mine. Tvert om, egentlig. Jeg opplever at jeg får mye positiv oppmerksomhet, både på jobben og ellers.

– Barna mine – på seks og fire år – synes for eksempel at det er kjempegøy. De sier at mamma er kul. Å bli kjørt til barnehagen i lastebil er veldig, veldig stas, og jeg tror nok det er ekstra stas fordi det er mamma som kjører.

Glad for å få komme på kurs

– Det er ikke greit å være et voksent menneske uten fast jobb, ufaglært og uten utdannelse. Nå er jeg et helt annet sted. Jeg har en formell kompetanse jeg vil ha nytte av resten av livet.
Jobben hos Sunde & Myren Transport AS skaffet jeg meg selv. Men jeg hadde aldri fått den, uten kurset, praksisen hos ASKO og oppfølgingen fra Adecco underveis.