Meny
Snart kan bilen lese og tilpasse seg ditt humør

Publisert
24.February.2017

Snart kan bilen lese og tilpasse seg ditt humør

Om få år vil ikke bilen lenger bare forstå hva du sier. Den vil også lese ditt ansiktsuttrykk og analysere stemmen din for å finne ut hvordan du har det og komme med forslag til hvordan du kan få det bedre.

Bilen kan faktisk bli en lydhør og hjelpsom assistent for sin eier i nær fremtid. Utstyrt med avanserte kameraer og mikrofoner kan den plukke opp både små endringer i våre ansiktsuttrykk og stemmen.

– Vi er i god gang med å utvikle den empatiske bilen som både muntrer deg opp og gir deg velmenende råd. Den vil også kunne beskytte deg fra unødvendig stress når dette er nødvendig eller sørge for at du er oppmerksom når du er på langtur, sier utviklingsdirektør Fatima Vital, i Nuance Communications.

Forstår allerede norsk

De utviklet blant annet stemmegjenkjenningen som gjør at nyere Ford-modeller forstår norsk og reagerer på stemmekommandoer.

Det avanserte infotainment-systemet SYNC 3, som kommer i alle nye Ford-modeller, gjør det allerede mulig å prate med Apples Siri via Apple Carplay, eller Google via Android Auto. Til sommeren vil det også bli mulig å bruke Amazons egne virtuelle assistent, Alexa. Systemet forstår nå hele 23 forskjellige språk og en rekke dialekter.

I fremtidens biler vil enda flere biler forstå de lokale språkene ved å ta i bruk skybaserte løsninger. I løpet av fem år anslås det at hele 90% av nye biler vil ha stemmegjenkjenning som en funksjon. Tre av fire vil også ha en skybasert løsning som kan utvikles til å bli en personlig assistent som kan hjelpe til med alt fra avtaler, middagstips til å komme med smarte ideer for å unngå køen.

Vil kunne bruke vanlig språk

– Stemmekommandoer som «jeg er sulten» eller «jeg trenger en kaffe» er allerede innarbeidet i våre modeller. Etter hvert som systemene blir bedre blir også kravene til disse kommandoene mindre. Du vil i større grad kunne bruke ditt eget språk, din egen dialekt og dine egne ordvalg, sier stemmestyringsekspert hos Ford Europa, Mareike Sauer.

Et pågående Ford-prosjekt ved universitetet i Aachen i Tyskland bruker flere mikrofoner for å gjenkjenne stemmer og fjerne støy. Ifølge forskerne her vil vi i løpet av et par år ha systemer som kommer med forslag til sjåføren om hva de bør gjøre i forskjellige situasjoner. «Vil du velge en rute med mindre kø», «du begynner å gå tom for din favorittsjokolade, skal vi stoppe og kjøpe mer» og liknende, vil da kunne bli vanlig.

Prater med bilen som med mennesker

– Integrerte systemer i bilen vil gradvis bli smartere og greie seg mer og mer uten at vi gjør noe. Etter hvert vil vi prate med bilen som vi prater med et annet menneske, sier språkforsker ved universitet i York i England sin avdeling for språkvitenskap, Dominic Watt.