Meny
Statens vegvesen får bedre muligheter til å kunne stoppe ulovlig verksteddrift Godkjente verksteder skal ha godkjenningsskilt fra Statens vegvesen. Foto: Anne Bølstad/Statens vegvesen

Publisert
25.November.2020

Statens vegvesen får bedre muligheter til å kunne stoppe ulovlig verksteddrift

Mens Vegvesenet tidligere bare har kunnet anmelde virksomheter som opptrer ulovlig, kan de nå gi tvangsmulkt og pålegg om øyeblikkelig stans i arbeidet.

Alle verksteder i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen.

– Dette bidrar til å sikre at du som bileier får bilen din reparert trygt og trafikksikkert. I tillegg skal det sørge for at de som jobber der har gode arbeidsforhold og den rette kompetansen, sier seksjonsleder Sigve Austenå i Statens vegvesen.

Stansing og tvangsmulkt

Ulovlig verkstedsdrift går utover omsetningen til lovlydige virksomheter og undergraver prinsippet om like konkurransevilkår. I 2019 førte Statens vegvesen tilsyn med 180 ulovlige verksteder. Det førte til at 30 virksomheter ble anmeldt til politiet.

– De som driver ulovlig, opererer på bekostning av de som har alt i orden og utført arbeid kan i ytterste konsekvens utgjøre en fare for trafikksikkerheten. Aktiviteten er også ofte knyttet til utnytting av sårbar arbeidskraft, svart omsetning og brudd på arbeidsmiljøloven. At vi nå kan gi dem pålegg om å stanse arbeidet på dagen og gi tvangsmulkt, gir oss bedre muligheter til å stoppe dem, sier Austenå.

Du kan sjekke om verkstedet du skal bruke er godkjent på vegvesen.no/finnverksted.

Fakta:

  • Det finnes ca. 3 700 godkjente verksteder i Norge
  • I tillegg finnes det ca. 550 virksomheter som er godkjent for kun bestemte typer reparasjoner (for eksempel på hjul og eksosanlegg)
  • Du finner alle godkjente virksomheter på www.vegvesen.no/finnverksted
  • Godkjente verksteder skal også ha godkjenningsskilt og godkjenningsbevis fra Statens vegvesen