Meny
Stillegående og utslippsfri turistbåt til verdensarv-fjord

Publisert
12.June.2017

Stillegående og utslippsfri turistbåt til verdensarv-fjord

Under Nor-Shipping offentliggjorde The Fjords at det prisvinnende turistfartøyet Vision of The Fjords fra 2016 får et søsterskip. Til forskjell fra forgjengeren blir Future of The Fjords hel-elektrisk og utslippsfri.

– Dette nye fartøyet er rett og slett en visjon som går i oppfyllelse, sier daglig leder Rolf Sandvik i The Fjords. – Ikke bare blir båten lydløs, den viser også at det er mulig å besøke sårbare områder på en trygg og utslippsfri måte. Forhåpentligvis blir dette et paradigmeskifte for bransjen.

Bidratt til å realisere batteriløsninger i en rekke fartøy

Å gå for kun elektrisk framdrift er foreløpig meget fordyrende, og Enova støtter prosjektet med 17,8 millioner kroner for å gjøre dette valget mulig. Det statlige selskapet har de siste par årene bidratt til å realisere batteriløsninger i en rekke fartøy, hvor Future of The Fjords blir det første hel-elektriske. De forventer at båten vil vekke interesse langt utover norske fjorder.

– Dette er et stort og viktig sprang i batterirevolusjonen til sjøs. Transportsektoren må på sikt bli utslippsfri, og The Fjords tar oss nå ett steg nærmere den visjonen. Vi tror at Future of The Fjords vil gjøre at resten av turistnæringen raskere tar steget over til elektriske båter, både i Norge og utlandet, sier markedssjef Petter Hersleth i Enova.

Vant fram i konkurransen Pilot-E

Future of The Fjords bygges nå hos verftet Brødrene Aa, og var ett av fem maritime prosjekter som i fjor vant fram i konkurransen Pilot-E, det felles finansieringstilbudet til Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova. Turistfartøyet skal gå i verdensarvområdet Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane, og tar imot sine første passasjerer i april 2018.